Remvox audio-interventie maakt meteen ingrijpen mogelijk bij incidenten

RAALTE – Door het plaatsen van een draadloos werkende speaker op beveiligingscamera’s wordt het in Nederland mogelijk om meteen in te grijpen bij geweld op straat, inbraken en diefstallen, vandalisme of noodsituaties bij drukke evenementen. Beveiligers en organisatoren kunnen daders, slachtoffers of grote groepen mensen direct live toespreken en zo schade en letsel voorkomen.

 

Deze vorm van audRemvox RV2io-interventie is mogelijk dankzij de gepatenteerde nieuwe Remote Voice Experience (Remvox) technologie die het Nederlandse beveiligingsbedrijf Rosec Security BV op de markt heeft gebracht. Veel incidenten van zinloos geweld zoals de Eindhovense kopschoppers en veel schade en vernieling door inbraken en vandalisme kunnen met dit systeem voorkomen of geminimaliseerd worden. De speakers zijn individueel, als groep maar ook allemaal tegelijk inzetbaar waardoor ze ook ingezet kunnen worden om incidenten tijdens grote festivals te voorkomen.

De vele beveiligingscamera’s die inmiddels in Nederland hangen zijn volgens directeur integrale veiligheid Arjan van der Wateren van Rosec Security BV niet effectief. Als er een incident plaatsvindt duurt het enige tijd voordat beveiligers of politie ter plaatse zijn. Vaak zijn de daders dan al gevlogen of is het slachtoffer veelal ernstig toegetakeld. ,,Met behulp van audio-interventie kan direct ingegrepen worden, waardoor de geweldsspiraal voortijdig beëindigd wordt of de schade bij inbraak minimaal is. Secundair zal door het schrikeffect – een dader kijkt waar het geluid vandaan komt – de kans op herkenning sterk toenemen,” aldus Van der Wateren.

Remvox-oplossingen zijn makkelijk te integreren binnen elk systeem en elke camera. De speakers zijn op afstand te bedienen via de meldkamer of door iedereen met een smartphone of tablet. Als er geen stroom voorhanden is draaien ze drie dagen op een eigen accu. Ook kunnen ze aangesloten worden op zonnepanelen. Daardoor zijn de speakers volledig zelfstandig en kunnen ze zonder stroom of andere kabels overal worden ingezet.

Als een camera bijvoorbeeld op straat laat zien dat iemand door een groep in elkaar wordt geslagen kan de beveiliger hen tot de orde roepen: ,,Stop hiermee. Hier spreekt de beveiliging. Dit wordt opgenomen. We zijn onderweg.” Hetzelfde als hij ziet dat er wordt ingebroken bij een bedrijf of een winkel. Ook een particulier die via zijn smartphone op zijn camera’s kan kijken kan via datzelfde mobieltje de daders toespreken. Door het schrikeffect slaan de daders op de vlucht en blijft letsel, schade en buit beperkt.

Remvox is uitgevonden in Engeland en heeft daar al aansprekende resultaten en diverse awards behaald. Rosec Security BV heeft de gepatenteerde technologie nu gelanceerd voor de Benelux. Het bedrijf wil het leveren aan overheden, openbare orde-instanties, bedrijventerreinen, winkelcentra, sportclubs en organisatoren van grote evenementen.

Volgens het bedrijf is Remvox op vele terreinen toe te passen. Niet alleen in de beveiliging, maar ook bij grote evenementen en andere plekken waar veel mensen bij betrokken zijn – zoals ontruimingen, rampen – of zelfs het verjagen van vogels bij een vliegveld.

Rosec Security BV zal de komende periode actief de samenwerking gaan zoeken met strategische partners voor distributie, verkoop en installatie in de Benelux. Meer informatie zie: www.remvox.nl.